18 март – Световен ден на рециклирането

Учениците от третите класове от ОУ „Екзарх Антим I“, гр. Пловдидв, се включиха много ентусиазирано в инициативата на екипа на БГ Бъди активен – „Партньорство за красива и чиста България“ и събитието „Световен ден на рециклирането“.
Часовете по интердисцилинарния учебен предмет от разширена подготовка – „Научна палитра“ бяха изцяло свързани с рециклирането, като чрез математически изчисления учениците достигаха до любопитни факти и данни. Гледахме кратките, но така харесвани от децата клипчета на Екопак с Емил Чолаков. Зададени бяха много въпроси, беше обсъдено колко много може да пощадим планетата, да спестим вода и енергия рециклирайки отпадъците. Говорихме за последствията от замърсяване с пластмаса, както за сухоземните, така и за водните организми.
Учениците, които участват в клуб „Спасителите на Земята“ имаха възможността да направят кошчета за рециклиране за трите трети класа, а също така и да изработят хранилки за птички по собствена инициатива.
Късметлии сме, че пред нашето училище има контейнери за рециклиране и учениците сами, придружавани от учител, изхвърлиха рециклирания от тях боклук от класните стаи. Така децата сами видяха, колко голямо количество най-вече хартия и пластмаса би отишло на сметището, ако не я събираме отделно и разбраха ползата от това събиране.
Учениците от третите класове на нашето училище и техните учители продължават да работят в посока рециклиране на отпадъците и да възпитават у себе си осъзнатост и отговорност към живата и неживата природа и нейното опазване.
Мотивирани от тези тематично насочени дни те започнаха работата по проект „Мода от отпадъци“, който ще бъде представен пред цялото училище, през месец май. Учениците от трети клас ще проектират, изготвят и представят облекла изработени изцяло от отпадъци.
Видеоклип:
https://youtu.be/WVUSCaPIAnY
Ръководството на ОУ „Екзарх Антим I“, град Пловдив благодари на учениците и техните учители за участието им в популяризирането на благотворителни инициативи и кампании!