Седмица на четенето в I в клас

Интересна и вълнуваща бе Седмицата на четенето в I в клас. Тя стартира на 22.10.2018 година с „Маратон на четенето“. Класът на госпожа Златка Въцова гостува на най – малките ученици в училище и изненада първокласниците с литературни загадки върху откъси от приказки, интерактивни игри, много забавления и подаръци.

Вторият ден от Седмицата на четенето премина под наслов „ Книжка пъструшка – моя първа дружка“. Първокласниците изработиха своята първа книжка – „Дядо и ряпа“ и драматизираха едноименната приказка. Проявиха и своята благотворителност, като дариха книга за библиотеката на класа.
В сряда на първокласниците гостува господин Стоян Тодоров – родител на Александра Тодорова. Той успя да завладее малките ученици с приказката „Как дядо Желе откри пътя на усмивките“ от детската поредица „Градът на скейтбордовете“ на Мария Мартин. От увлекателния текст и забавните илюстрации в книжката децата научиха, че за да бъдат щастливи, трябва да се занимават с онова, което истински ги вълнува и им се отдава. А за да бъде по – убедителен в това твърдение, бащата на Алекс почерпи малките ученици с полезни бонбони от сладкарницата на дядо Желе. Вечерта също премина в четене на книжки, но в семейна среда. Бабите прочетоха приказка на своите любими внучета, а те им разказаха друга. Естествено това събитие бе документирано със снимков материал, който първокласниците донесоха в училище и разказаха на своите съученици за поуките, научени от приказките.
На 25.10.2018 година учениците от първи – в клас представиха своя любим приказен герой чрез маска, прическа, аксесоар, костюм и др. Провокираха своите съученици чрез играта „Познай кой съм аз“, като презентираха най – характерното от литературен герой. Накрая дефилираха като приказни герои под светкавиците на фотоапарати и бурни аплодисменти.
На 26.10.2018 година бе открита изложба „Седмица на четенето в първи клас“ със снимков материал, най – добрите от изработените книжки и рисунки. Учениците оформиха читателски кът в класната стая и дърво на четенето. На класа гостува и читалище „Антим I“ – Пловдив. Гостите разказаха на малките ученици за народните будители – просветители, книжовници и революционери, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите.

Оригинален документ