Посещение на Национален исторически музей

Всеки един музей съхранява тайни и съдби на хора и събития, крие  онаследявани във вековете нрави и въжделения, пази ценни предмети и съкровища. Истинско предизвикателство е да разкриеш тайните, да разгадаеш нравите, да разчетеш знаците на времето.

Тази възможност предлага чрез образователните си програми за деца и ученици Националният исторически музей София, който на 06.02.2018 година бе посетен от участниците в Клуб на откривателите „НИЕ – наука, изкуство експериментиране“. Малките изследователи предприеха историческо пътешествие под формата на игра, организирано наблюдение и проучване, като се включиха в програмата на Детския образователен център на музея „Учене чрез преживяване“. Те участваха в ателие „Образование и възпитание чрез предмети с историческо значение“, като се включиха в две занятия: „О писменехь“ и „Светът на траките“.

В първото занятие госпожа Валентина Петрова представи на учениците основните моменти от историята на книгата – от глинената плочка, през ръкописните книги до електронната страница. Участниците в клуба разгадаваха „предметното писмо“,  превеждаха от глаголица на кирилица и обратно, оформяха страници от средновековна книга, писаха с мастило и перо.  По време на обхода на музея учениците имаха възможността да разгадаят тайните на древните обитатели по нашите земи, да се докоснат до забележителни артефакти, да изпитат истинско възхищение пред съкровищата на траките. След това те приеха ролята на тракийски  ювелири и изработиха тракийски корони и шлемове. Истинско вълнение предизвика обличането на дрехи от периода на Второто българско царство, дарени на музея от киностудия „Бояна“.

Малките откриватели се убедиха, че историята на един народ е винаги вълнуваща и вдъхновяваща, а най – добрият начин да я изучиш е да я преживееш.

Снимки може да разгледате в ГАЛЕРИЯТА на сайта.