Инициативи по повод 9 май – Ден на Европа

Всяка година на 9 май, международната общност отбелязва Денят на Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Робер Шуман – френски външен министър, който в своя реч през 1950 г. в споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз. 9 май е и Ден на победата, краят на Втората световна война в Европа, който се чества в бившия Съветски съюз и в Руската федерация.

И тази година в ОУ „Екзарх Антим І“ ще се организират различни дейности по паралелки и групи с участието на всички ученици от І до VІІ клас включително. На 8 и 9 май най-малките ученици ще изработват знамената на държавитге членки на Европейския съюз и ще редят пъзели. Във фоайето на училището ще бъде поставена изложба „Да опознаем държавите-членки на ЕС“. Образователни видеа и игри ще бъдат реализирани с учениците от прогимназиален етап. На 9 май във всички паралелки в първия учебен час ще бъде представена презентация на тема „Европейски ценности и Химн на Европа“.

Scroll to Top