19 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

По традиция Основно училище „Екзарх Антим I“ – град Пловдив се присъединява към Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който с решение от 26 октомври 2005 г. на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации се отбелязва всяка трета неделя на месец ноември. На 19 ноември тази година светът отново ще си припомни за огромния брой пътнотранспортни произшествия, които взимат хиляди човешки животи и оставят в пъти повече пострадали с трайни увреждания.  През периода 01.01.2023 г. – 30.09.2023 г. на територията на страната са настъпили 5182 тежките пътнотранспортни произшествия , при които са загинали 393 и са ранени 6799 участници в движението по пътищата, от които 1357 тежко, а 5442 леко. Спрямо същия период на 2022 г. тежките пътнотранспортни произшествия през 2023 г. са повече с 321, загиналите са повече със 17, ранените са повече с 614

Нека отдадем почит към загиналите и покажем съпричастност към семейства на всички пострадали. Водени от тази черна статистика трябва винаги да спазваме правилата за движение по пътищата. В забързаното ни ежедневие, нека за малко поспрем и помислим колко много съдби и животи зависят именно от това. Нека бъдем отговорни към всеки човешки живот и ежедневно, като участници в движението, да показваме висока култура и самосъзнание.

 На 20 ноември пред входа на училището от към ул. „Захари Стоянов“ ще бъде поставена тетрадка, където всеки  може да запише своето послание към всички участници в движението по пътищата. 

Всички записани послания ще бъдат обобщени и публикувани на сайта на училището.

Любомира Иванова – Председател на училищната комисия по БДП

Scroll to Top